cerca

lunes, 22 de octubre de 2012

Panellets

S'acosta Tots Sants i és sinònim de panellets, castanyes i moniatos, a partir d'aquest moment "l'operació bikini" de l'estiu queda desactivada i ens disposem a tornar al món de la caloria.. Tant és, el secret per no engreixar-nos és menjar amb moderació. Dit això us explicaré com faig els panellets, són molt senzills de fer, encara que ens hi hem de dedicar força estona. En podem fer de moltes maneres i sabors: de pinyons, de cafè, d'ametlla, de xocolata, de coco, etc. La base del panellet és el massapà, barreja de sucre, ametlla a parts iguals  i ou. Després donem forma i arrebossem amb pinyons, sucre, xocolata o amb el que volguem.
Us explicaré com faig els de pinyons i ametlles.



Ingredients:  ( per a uns 25-30 panellets)
  • 250 g ametlla molta
  • 250 g  sucre
  • 1 ou de tamany gran xxl
  • 1/2 ratllada de pell de llimona
  • 100 g pinyons
  • 100 g ametlla en gra
  • almívar ( sucre i aigua a parts iguals cuit fins que pren consistència de xarop )
  • 2 rovells d'ou batuts 


Elaboració:

En un bol barregem l'ametlla molta  amb el sucre i la ratllada de llimona, quan estigui tot ben barrejat afegim l'ou sencer. L'ou ous fa de nexe  d'unió entre l'ametlla i el sucre. El producte que resulta serà una pasta consistent de color marró. Tot seguit deixem reposar la pasta tapada amb film transparent o taper a la nevera durant  24 hores (ara la pasta l'anomenarem  massapà ).

Al dia següent amb el massapà ja podem començar a elaborar els panellets. Fem  boletes de 14- 16grams cadascuna que arrebossarem amb pinyons. També podeu estirar la massa com si fossi una botifarra i tallarem a petits bocins de tamany regular.

Un truquet per poder enganxar bé els pinyons o bé l'ametlla en gra, és barrejar el rovell  d'ou batut i almívar en un recipient i posar-hi dins els pinyons. Una vegada haguem donat la forma als panellets els posem en una plata d'enfornar amb paper encerat de forn, els pintem amb l'ou batut  i els gratinem durant uns 4 o 5 minuts amb el grill. El forn ha d'estar a una temperatura d'uns 250 º C. No es pretén coure el massapà sinó daurar els pinyons i les ametlles.

Tinguem en compte que no tots els tipus de panellets es gratinen els mateixos minuts, el de pinyons i ametlla es gratinaran uns 4 a 5 minuts i la resta uns 3 minuts.

Per fer els panellets de cafè podeu afegir al massapà cafè soluble. Barregeu bé i arrebosseu amb sucre. Doneu la forma d'un gra de cafè fent un tall al mig.

Per fer els de coco barregeu coco ratllat amb el massapà, doneu forma i pinteu amb ou.

Si  desitgeu fer-los de codony, prepareu un rectangle de massapà i poseu una tira de codony al mig. Tanquem el rectangle de massapà fent un xurro. El codony ens haurà quedat envoltat de massapà, tallem a trossets el xurro, pintem amb ou batut i apa.... cap al forn!!!!

Que tingueu una bona castanyada o bé la nit  de Halloween si la celebreu  !!!!

No hay comentarios: