cerca

domingo, 10 de junio de 2012

Coca de Sant Joan de brioix i crema

Arriba el solstici d'estiu i Sant Joan és a tocar. Aquestes dates les recordo amb anyorança, crec que tothom , no??. S'acabava  l'escola i teníem tot l'estiu per anar a la platja i posar-nos ben torrats, eiii, vull dir fer bronzo, no confonguem!!!!!. 
També em ve a la memòria les nits de revetlla i les coques de Sant Joan  que feien la meva mare i la meva veïna. Eren coques més convencionals, la típica coca de iogurt rematada amb pinyons.Tot era sopar, menjar la coca i sortir pitant a encendre petards i a cremar pòlvora ( d'elaboració pròpia). Quins temps.....

Bé, us proposo que feu una coca de Sant Joan. És força fàcil d'elaborar i res a envejar a una coca de pastisseria. 

Som-hi doncs!!!!!





Ingredients: 
  • 350 gr de farina de  força
  • 2 ous sencers
  • 50 cc. de llet sencera
  • 50 gr. mantega a temperatura ambient
  • 1 ratllada de llimona
  • 90 a 100 gr de sucre blanc
  • 1 culleradeta d'aigua d'azahar
  • 1 polsim de sal
Massa mare
  • 100 gr. farina de força
  • 100 cc de llet sencera a temperatura ambient
  • 25 gr. de llevat de pa marca Levital ( un cub de llevat )
La Crema 
  • 250 cc de llet sencera
  • 2 rovells d'ou
  • 20 gr. de farina de blat Maizena
  • 50 gr. sucre blanc
  • canyella en pols
  • 1/2 pela de llimona
Per decorar:
  • 1 ou batut
  • sucre 
  • pinyons
  • cireres en almíbar

Elaboració:
Per fer la crema:
Es posa la llet a escalfar a foc suau, junt amb el sucre i la pela de llimona i la canyella, remenem.  Separem les clares dels rovells. 
En un bol a banda posem las maizena amb els rovells d'ou i una mica de llet per desfer la barreja. Colem amb un colador per no deixar cap grumoll. Un cop colat  ho afegim a la llet que es va escalfant. Abans que s'espesseixi traieu la llimona. 
És important anar remenant sense parar fins que la barreja vagi agafant consistència, és a dir,  es vagi espessint. No fer-ho a foc massa fort, ja que si no se'ns pot enganxar al fons de l'olla. Un cop freda la crema, la remenem per eliminar la capa seca que es forma en refredar-se i la posem dins d'una mànega pastissera. Reservem per decorar.

Fer la massa mare: ( més tard es barrejarà amb la massa general )

Primer fem la massa mare ( en 10 minuts la teniu preparada ). Barregeu la farina, la llet i el llevat bén desfet, remenem bé  i la deixem reposar en un bol tapat durant tota la nit a la nevera.

Al matí següent preparem la massa general Si teniu amassadora o bé panificadora poseu  tots els ingredients més la masa mare. Si feu servir la panificadora Moulinex seleccioneu el programa número 11. Si no en teniu podeu pastar a mà. Veieu el següent  l'enllaç:


 Una vegada s'ha fet la massa, amb la panificadora és una 1/2 hora,  la deixem reposar en un bol uns 20 minuts tapada amb un drap humit. Seguidament la tallem en dues parts iguals si és que volem fer dues coques. Estirem i aplanem i posem sobre  un paper de forn sobre una safata de forn.  Tornem adeixar reposar una 1/2 hora més dins del forn ( apagat ) per que pugi.
Pintem la masa amb ou i decorem amb tires de crema, posem les cireres, els pinyons i sucre per sobre. 

Escalfem el forn a 200 graus . Enfornem a 180 graus  durant uns 17 minuts.


Deixem refredar sobre una reixeta.

Bona revetlla!!!!!!!!



No hay comentarios: