cerca

lunes, 31 de diciembre de 2012

Tortell de Reis

S'acosten els Reis Mags!!! i amb aquestes festes tant i tant dolces no hi pot faltar el clàssic tortell de Reis per rematar el Nadal. Us animo a fer aquest postre, gens difícil d'elaborar però si una mica entretingut. Si us diré que el resultat és magnífic i és d'allò més bo. L'any passat ja vaig tenir el plaer de fer-lo i enguany he tornat a elaborar-lo.
La recepta prové del blog Ma Petite Boulangerie, un blog que segueixo molt i les seves receptes no deceben mai.

Feliç any nou a tots!!!







Ingredients:

Per a la massa mare:
  • 100g de farina de força
  • 100cc de llet tèbia sencera
  • 50g de llevat fresc de pa (prensat de la  marca Levital)
Per a la massa del tortell:
  • 100cc de llet sencera
  • 600g de farina de força
  • 15cc d'aigua d'azahar (es troba a qualsevol Hiper)
  • 3 ous de tamany mitjà
  • 125g de mantega en forma de pomada
  • 170g de sucre
  • pell ratllada d'una  llimona i una  taronja
  • 1/2 cullerada de canyella
  • 1 pessic de sal
Per a decorar :
  • sucre humit
  • cireres en almívar
  • fruita confitada
  • una fava seca
  • una figureta reial



Elaboració:


La nit abans es barregen la farina de força, la llet tèbia i el llevat fins que ens quedi una pasta cremosa, aquesta pasta és la massa mare. Tapem en un tàper fins al matí de l'endemà.

Al dia següent, si ho feu amb una panificadora o amassadora, posem la massa mare, ( també es pot fer de forma manual ) la llet, l'aigua d'azahar, els ous batuts, la mantega, el sucre, la llimona i la taronja ratllada, el sucre, la canyella, el polsim de sal i la farina. Pastem tots els ingredients durant una mitja hora. Després es treu la pasta i es posa en un bol amb una mica d'oli d'oliva i es deixa fermentar, tapat amb film transparent durant una hora i mitja en un lloc a temperatura per sobre els 22 graus. Per exemple prop d'un radiador de calefacció. Jo vaig optar per  aprofitar l'escalfor del foc d'una olla mentre bullia pasta.

Després de fermentar haurà duplicat el volum de la pasta. Amb molt de compte aboquem la pasta sobre el marbre de la cuina i fem una bola amb la massa intentant que de no desinflar la pasta.
Posem la bola sobre una llauna amb paper de forn i la deixem reposar durant uns minuts per tal que es relaxi.
Amb compte, ens mullem els dits amb oli d'oliva i fem un forat al mig que sigui força gran que quan es posi el tortell al forn no es tanqui.( també podeu posar un motlle rodó d'acer inox. d'emplatar)

Amaguem  la fava i el rei per sota el tortell i deixem uns 15  minuts que pugi la pasta. Jo poso el tortell dins del forn a uns 40º C.
Pintem el tortell amb ou batut i decorem amb cireres, fruita confitada, si us agrada,  i sucre humit ( sucre mullat amb unes gotes d'aigua ).

Enfornem a 210º C entre 15 a 20 minuts amb calor de sola i ventilador. Els últims minuts posem el grill per acabar de daurar el tortell.

Vigileu el forn que no se us cremi el tortell, cada forn és diferent i té temps de cocció pot diferir.

* podeu farcir el tortell de massapà preparat el dia anterior 







2 comentarios:

Anónimo dijo...

Bon Any Paquito!
On compres la fruita confitada? jo la vaig comprar en un carrer que travessa el carrer del Mar, però saps d'algun altre lloc?

Vaja pinta té el tortell ummmm

Frankbread dijo...

Es pot comprar a qualsevol hiper, normalment per aquestes dates n'hi ha. Merci!!