cerca

domingo, 24 de mayo de 2020

Pa rodó amb massa mare

Avui torno amb una recepta de pa... tot just m'estic iniciant i experimentant amb el pa rodó elaborat amb massa mare, llevat natural alternatiu al llevat industrial. Després del primer pa elaborat amb aquesta barreja de farina, aigua, bacteris i llevats  ambientals, he tingut molt bones sensacions 



Ingredients:

300 gr de farina de força.
50 gr de  farina comuna.
50 gr de farina d'espelta.
100 gr massa mare.
225 cc. d'aigua.
10 gr. sal.

Elaboració:

Es Barregen tots els ingredients en un bol  menys la sal, es fa 1 hora d'autolisis ( mètode per poder pastar el pa sense gaire esforç)
Una vegada ha passat una hora aproximadament de l'autolisis*, farem un pastat de 3 minuts dins del bol. En aquest moment afegirem la sal. Seguidament  anirem fent plecs d'un minut aproximadament, així tres vegades. El procés durarà una hora i mitja, per tant un plegat cada mitja hora. 
Deixarem la pasta al bol  durant quasi 4 hores a 25 graus de temperatura, si no podem assolir aquesta temperatura, la posarem al lloc més calent que trobem, sobre un radiador o prop d'un foc.
Després de 4 hores treiem la pasta i enfarinem el marbre, estirem amb compte de no desgasificar la pasta i formem una bola per poder donar tensió a la pasta. Seguidament enfarinem un drap de cuina i posem la pasta en forma de bola en un cistellet de fermentació rodó. Aquest cistellet cobert d'un plàstic el posarem a la nevera a uns 8 graus de temperatura com a mínim de 10 hores.
A l'hora d'enfornar, si ho feu amb una olla de ferro colat, escalfeu el forn uns 30 minuts a 230-240 graus . Posarem el pa dins de l'olla, abans  ruixeu  amb vapor d'esprai i  tapem l'olla. Poseu l'olla a  la part baixa del forn i la deixem  tapada 20 minuts. Baixem el forn a 220 graus. Al cap dels 20 minuts destaparem l'olla i courem uns 20 a 25 minuts més fins que el pa sigui ben torradet.
L'aroma d'un pa de llevat natural no té preu.


*Autolisis: 

És un procés que consisteix en barrejar la farina, l'aigua i el llevat durant un temps determinat cosa que fa que els pans siguin més lleugers, més airejats  i s'aconsegueixi  reduïr el treball del pastat.





No hay comentarios: